Τι συμβαίνει όταν το θέατρο περνάει την πόρτα του εργασιακού χώρου; Αναπτύσσεται η δημιουργικότητα, ανακτάται η εσωτερική ισορροπία και αυξάνεται η απόδοση του εργαζομένου στις απαιτήσεις της εργασίας του.
Στον παγκόσμιο εταιρικό κόσμο, οι δραματικές τεχνικές προσαρμόζονται και από το θέατρο μεταφέρονται στις επιχειρήσεις με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων. Η εκπαίδευση μέσω της Τέχνης διδάσκει τους εργαζόμενους τους σιωπηρούς κώδικες σωματικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας. Οι επικαλύψεις μεταξύ των διαχειριστικών στρατηγικών και των τακτικών των συμμετεχόντων στο εργαστήριο, αποκαλύπτουν ότι το εταιρικό θέατρο δημιουργεί στιγμές ανθρώπινης έκφρασης.
Σύμφωνα με τον Laurent Lesavre και τη μελέτη του «Are theatre and business links relevant? A conceptual paper and a case study» (2012), οι κοινωνικές προεκτάσεις της εφαρμογής των θεατρικών τεχνικών στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων, βοηθούν την προσωπική ανάπτυξη, βελτιώνοντας ή αλλάζοντας τις απόψεις τους για τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους¹.
Υποστηρίζεται ότι αυτή η μορφή θεάτρου χρησιμοποιείται για να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, ερμηνείας και κατανόησης ζητημάτων μέσα στο χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενθαρρύνοντας την ευφάνταστη συμμετοχή στην παράσταση, έτσι ώστε οι αγαπημένες πεποιθήσεις και αξίες να μην φαίνεται ότι αμφισβητούνται άμεσα.
O Georg Schreyögg, καθηγητής στο Freie Universität Berlin, στη μελέτη του «Organizational Theatre and Organizational Change» αναφέρει για τη δυναμική των θεατρικών πρακτικών στον εργασιακό χώρο: «Το οργανωτικό θέατρο είναι δυνητικά ένα ισχυρό μέσο για κινητοποιήσει καταστάσεις. Μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με συγκρούσεις που είναι αδιέξοδες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μπορεί να ανοίξει το διάλογο για θέματα που δεν συζητιούνται εύκολα (Schreyögg 1998). Με άλλα λόγια, η δυναμική του θεάτρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε δραστηριοποίηση ή σύμφωνα με τον Lewin: να ξεπαγώσει μπλοκαρισμένες καταστάσεις (Lewin 1943)»².
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικού Θεάτρου περιλαμβάνει
Role-play
Ασκήσεις δραματοθεραπείας
Ενίσχυση της δημιουργικότητας, της ηγεσίας, της μάθησης και της ομαδικής εργασίας.
Αυτοσχεδιασμός σε σειρά από σενάρια που σχετίζονται με το χώρο εργασίας, π.χ. το παράπονο πελατών, οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τα κίνητρα των εργαζομένων.
Συζητήσεις μετά την παράσταση.
Χρήση δεξιοτήτων πλευρικής σκέψης.
Ασκήσεις αναπνοών βασισμένες σε πρακτικές Yoga.
Μέσα από αυτές τις μεθόδους το εργασιακό περιβάλλον αποκτά δράση και δημιουργικότητα, οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και αντεπεξέρχονται με διάθεση στις απαιτήσεις της εργασίας τους, ενώ ενισχύεται η συνεργασία ανάμεσά τους.
Βιβλιογραφία
1.https://www.researchgate.net/publication/263059928_Are_theatre_and_business_links_relevant_A_conceptual_paper_and_a_case_study
2. https://www.researchgate.net/publication/237306067_Organizational_Theatre_and_Organizational_Change